CJ Arad a reprezentat România în China

O delegaţie a Consiliului Judeţean Arad a participat la cea de-a treia întâlnire a liderilor locali China – CEEC (Europa Centrală şi de Est) şi la Forumul Economic din Tangshan, China, ca urmare a invitaţiei transmise de Ambasada Chinei în România.

Delegaţia română a avut-o în componenţă şi pe doamna Sirma Caraman, Ministru Secretar de Stat în M.D.R.A.P.

Evenimentele au avut loc în localitatea Tangshan, Provincia Hebei, China, în perioada 16-18 iunie.

Reuniunea şi-a propus să îmbunăţească mecanismul de cooperare al grupului 16+1, din care fac parte 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România şi să aprofundeze cooperarea la nivel subnaţional în domeniile economiei, tehnologiei, educaţiei şi culturii, prin promovarea cooperării dintre China şi ţările menţionate, pe principiul win-win, bazat pe beneficii reciproce.

Prezenţa judeţului Arad la Tangshan, în China, s-a materializat şi prin organizarea unui stand expoziţional în cadrul Pavilionului României, unde s-au stabilit contacte deosebit de importante cu reprezentaţi ai provinciilor chineze, precum şi cu ceilalţi participanţi.

Aprecierea deosebită de care delegaţia judeţului Arad s-a bucurat în Tangshan o denotă şi întâlnirea bilaterală cu înalţii reprezentanţi ai Provinciei Liao Ning, întrunire solicitată de partea chineză, în cadrul căreia cele două administraţii s-au prezentat şi au identificat puncte comune de interes, în vederea iniţierii unei colaborări.

De asemenea, conducătorul delegaţiei arădene, Gheorghe Stoian – administratorul judeţului Arad, s-a întâlnit cu Yang Hui, primarul oraşului Hengshui şi cu Ma Fuhua, viceprimarul oraşului Hengshui, din provincia Hebei, discuţiile focusându-se pe prezentarea punctelor forte ale judeţului şi municipiului Arad.

Consideram interviul acordat de Gheorghe Stoian dnei Chu Qunli, reporter la Radio China Internaţional, drept un plus de valoare al acestei deplasări, domnia sa prezentând potenţialul judeţului nostru, oportunitatile de afaceri, precum şi deschiderea Aradului către o colaborare consistentă cu parteneri chinezi.

„A fost o experiență deosebită. Pe de o parte am avut contactul cu partea chineză și am identificat câteva direcții clare de colaborare, pe de altă parte am putut constata cum se prezintă la un astfel de eveniment celelalte delegații din România și din Europa, respectiv să ne evaluăm plusurile și minusurile”, ne-a declarat Gheorghe Stoian.

Nu în ultimul rând, dorim să menţionăm primirea călduroasă la Ambasada României la Beijing de care delegaţia arădeană s-a bucurat, discuţiile cu E.S. Dl. Doru Costea – Ambasadorul României la Beijing, pe parcursul cărora s-a făcut o expunere a relaţiilor româno-chineze, a oportunităţilor de afaceri şi a dezvoltării relaţiilor economice dintre România şi China, ţări prietene, cu o bogată istorie în ceea ce priveşte cooperarea.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat referitor la această vizită:

„Similitudinile între noi și chinezi sunt difici de găsit. Dar există, și le descoperim în primul rând în domeniul relațiilor interumane, a dorinței de autodepășire, de a construi viitorul pe fundamentul oamenilor de calitate. Societatea chineză funcționează pe principiul meritocrației, și înainte de toate asta îmi doresc să învățăm și să aplicăm. Cu siguranță asta vom face la nivelul Consiliului Județean! Echipa mea a contactat deja Ambasada Republicii Populare Chineze, cu solicitarea reînnodării relațiilor pe care le-am avut cu Provincia Hainan. În aceste zile trimitem acolo o scrisoare de prezentare și de intenție. În mod cert, ne dorim un parteneriat eficient cu partenerii nostri chinezi, în limitele permise de legislația europeană. Dacă marile state ale Europei au astfel de legături cu China, cred că nici noi nu trebuie să ratăm o astfel de oportunitate”.

Casa Româno-Chineză filiala Arad, prin Preşedintele Lizica Mihuţ, a apreciat ca excepţională oportunitatea de participare a delegaţiei arădene la evenimentele din China şi îşi exprimă speranţa unei colaborări benefice, deopotrivă pentru România şi China.

Faptul că România a fost reprezentată de Consiliul Judeţean Arad la evenimentele din China constituie o apreciere deosebită faţă de judeţul şi municipiul nostru, dar şi faţă de Casa Româno-Chineză, filiala Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Judeţean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

sursa: actualitati-arad.ro